Takläggare Strängnäs

Vänd dig till oss för alla typer av takarbeten

Takläggning

Plåttak en toppmodern tradition

Vill du ha ett traditionellt tak som passar stilen på ditt gamla hus? Välj plåt.

Vill du istället ha ett toppmodernt tak? Välj också plåt.

Vare sig du ska bygga ett tak som skyddar ett nydesignat modernt boende, en gammal herrgård eller torparstuga med tegelpannor så finns det plåttak som passar dig. Plåt som lyckats imitera utseendet på de traditionella tegelpannorna på småhus är ett mycket välanvänt byggmaterial i dag. Det här är en innovation som ger både torparstugan rätt look och som står upp för ditt hus vare sig det handlar om en kamp mot sommarens åska, höstens värsta regnskurar eller vinterns köldknäppar. Plåtpanne-tak är ett bra exempel på hur det traditionella takmaterialet har fortsatt att utvecklas genom århundradena.

plåttak

Plåt populärt på sekelskifteshus

Redan under 1500-talet användes plåt av husbyggare. Under 1700-talet ökade behovet av plåt, då blev nämligen det brutna sadeltaket, Mansardtaket populärt. Mansardtaket har fått sitt namn efter den franska 1600-tals arkitekten Francois Mansart och var först bara vanligt bland de höga stånden i samhället. Mansardtaket gav stora höga vindsrum (mansardvåning) och fick på nytt liv under början av 1900-talet då den här typen av brutna sadeltak blev populära igen. Och nu kan man kanske säga att Mansardtaket upplever sin tredje våg, sekelskifteshus är ju mycket populära också i dag en bit in på 2000-talet.

Genuin look

Många som vill få en äldre känsla och ett geniunt uttryck av hantverk på sitt tak sneglar på falsade plåttak där skruvarna döljs in under plåten, både av estetiska skäl men självklart också eftersom det spelar roll för hållbarheten. När plåten täcker skruvarna finns inte lika många skarvar och kanter för vätan att fästa i. Taket är alltså bättre skyddat. Sådana här tak byggs gärna av mjukare plåt som går att forma. I dag går det också att måttbeställa stålplåtstak som falsas. Det ger ett mycket stabilt tak som definitivt ger den rätta genuina känslan. Du som vill ha ett sådant tak kan helt enkelt skicka in din beställning med dina individuella takmått och så får du ett vackert tak lagt av skickliga takläggare som vet hur mycket gott just falsade tak gör för ett hus.

Det finns förstås många olika typer av plåt som används i byggbranschen. Förutom stålplåt finns järn- eller koppar-, zink- och blyplåt.

Titanzink används i dag för att förgylla exklusiva byggnader. Det är vanligt att titanzink får lämnas omålad och efter ett par till några år mattas dess blanka yta av.

Du som har just ett sekelskiftetshus från 1900-talets början har kanske ett tak eller andra detaljer på ditt hus av galvad stålplåt. Det var ett material som började användas vid just den här tiden.

Anrikt eller splitternytt. Oavsett vilket plåttak du vill ha i dag så finns material, kunskap och kvalitet för att bygga det. Anlita en riktig takmästare så vet du att jobbet blir ordentligt gjort. 

 

Vi renoverar ditt befintliga plåttak eller lägger ett nytt!